Блог корисних порад та цікавих лайфхаків

Блог корисних порад та цікавих лайфхаків

Сільський спосіб, як прибрати черв’яка з вишні. Але, краще до цього обробити кущі і не мучитися зі шкідниками

Сільський спосіб, як прибрати черв'яка з вишні. Але, краще до цього обробити кущі і не мучитися зі шкідниками

Зібравши врожай вишні та черешні, усередині ягід можна виявити неприємний момент – у ягідці оселився черв’як і вживати в їжу такі плоди зовсім не хочеться. Якщо придивитися, то і на самих ягодах помітна поразка шкідником. Жаль викидати плоди, але видалити їх з урожаю непросто і така вишня непридатна для заготовок і свіжого вживання. Також за посиланням https://barra.com.ua/?p=6106 ви можете ознайомитися з тим, як боротися з черв’яком у черешні.

Вишнева муха залишить без урожаю

Найчастіше всередині ягід вишні чи черешні знаходяться личинки саме цього шкідника. Зовні це товсті черв’ячки білого кольору, довжина їхнього тіла може бути 3-6 мм. А сама вишнева муха є комахою з двома прозорими крилами і тілом чорно-бурого забарвлення, а також вона має дуже великі зелені очі.

Ця комаха завдає серйозної шкоди плодовим сада .

Доросла комаха робить кладку яєць усередину плодів, як зрілих, так і незрілих. Кожна самка здатна перепсувати приблизно півтори сотні ягід, вміщуючи яйця в них. Крім того, вишнева муха завдає пошкоджень та іншим садовим насадженням – це черемха, абрикос та жимолість.

Личинка шкідника годується м’якоттю всередині плода, підбираючись до кісточки, при цьому залишаючи після себе напіврідку масу всередині плода. Потім личинка залишає ягоду, лялькне вона вже в грунті і там же перезимує. Зіпсовані ягоди стають темними та гниють, і навіть обсипаються ще до збирання.

Сільський спосіб, як прибрати черв'яка з вишні. Але, краще до цього обробити кущі і не мучитися зі шкідниками

Як урятувати уражені ягоди вишні

Якщо ви набрали плодів із черв’яками всередині, можна їх постаратися врятувати за наявності часу та бажання. Личинок можна видаляти з кожної ягоди вручну, чи врожай залити холодною солоною водою – черв’ячки самі спливуть на поверхню. Після цього ягоди промити та використовувати в їжу. Але такий спосіб годиться, якщо ягода ще гарна. Якщо ж її м’якоть вже стала рідкою – тут нічим не допоможеш, краще це викинути.

Як позбутися вишневої мухи

Якщо спостерігати, мух цих можна помітити. Допоможуть знизити їх кількість липкі стрічки та ловчі пояси. Але якщо чисельність дуже велика, потрібно обробка. Тут підійдуть інсектициди – Фуфанон-Нова, Батрайдер, Інта-Ц-М та інші препарати. Перед застосуванням прочитайте уважніше інструкцію та приготуйте розчин для обробки насаджень. Не забудьте, що після обприскування ягоди не можна вживати.

Крім того, всі пошкоджені плоди з насадження та землі потрібно зібрати та знищити, а навесні та восени буде корисно глибше перекопати простір навколо стовбура.

Вишневий довгоносик

Це досить злісний шкідник, який вражає вишню, черешню і навіть інші кісточкові культури. Це жучки з блискучим тільцем, довжина від 5 до 9 мм і головкою у формі хобота.

Вони поїдають листя, нирки, бутони, а потім відкладають яйця всередині плодів, роблячи на них вигризи. Одна комаха відкладає близько 150 яєць – стільки ягід вона здатна зашкодити.

Личинки їх близько 3 мм завдовжки, білі з коричневою головою, вони прагнуть проникнути всередину кісточки і виїдають всю нутро. Харчуються вони близько місяця, за цей час підростають, вибираються з ягоди, падають і так потрапляють у грунт. Там вони залялькують і перезимують, перебуваючи на глибині близько 14 см.

Навесні молода комаха з’явиться в період активного цвітіння, спочатку поїдатиме листя і квітки, а пізніше вже і ягодами. Велика чисельність цього шкідника небезпечна не лише втратою врожаю, а й для самого насадження – адже ці комахи знищують його вегетативну частину.

Як впоратися з вишневим довгоносиком

Якщо комах мало, можуть допомогти народні способи – відвари полину та бадилля помідор. При високій чисельності потрібно обробляти хімічним препаратом – підійде Алатар, Фуфанон-Нова та деякі інші. Процедуру виконуйте строго відповідно до інструкції і не вживайте ягоди з оброблених насаджень.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *